Новини

ВОЛОНТЕРСЬКЕ ВИГОРАННЯ: як розпізнати та вберегти себе

18 березня 2019

Волонтери – це люди, які надихають своєю діяльністю та мотивують інших робити хороші й важливі справи щодня. Але буває, що й вони не відчувають задоволення від своєї роботи та опускають руки. Що робити, щоб уберегти себе від вигорання, розповіла у блозі #volunteermatch Кайла Метьюз.

РОЗПІЗНАТИ ВИГОРАННЯ. Координатор волонтерів має бути не лише хорошим організатором, а й відмінним психологом. Якщо вчасно не розпізнати вигорання, то волонтеру ставатиме з часом дедалі гірше, він втратить мотивацію та бажання розвивати ваш спільний проект. 

ПЕРШІ ОЗНАКИ. У волонтерів, які страждають від вигорання, часто змінюється ставлення до роботи – спочатку вони говорять, що не можуть жити без волонтерства. А потім ви бачите, як вони агресивно спілкуються, їх переповнює гнів та дратівливість.

Будьте пильні, якщо волонтер говорить про перенавантаження роботою, хоча раніше він спокійно справлявся із цими ж завданнями.

Іще один симптом вигорання – неорганізованість. Коли пунктуальні люди починають запізнюватись, забувати про дедлайни, упускати важливі речі – це теж може свідчити про вигорання.✅

Метьюз в своєму блозі пише, що для попередження вигорання волонтерів, потрібно постійно проводити з ними тренінги, дискусії та розмови.

Волонтери можуть відчути вигорання, коли не бачать результатів своєї роботи. Тому важливо показувати їм, як багато змінюється в світі завдяки їхній праці. Також допоможе медитація, зменшення навантаження, підтримка друзів та спеціалістів.

Додамо, що вигорання – це проблема не лише волонтерів. Із початку року кілька блогерів-мільйонників заявили про те, що вони відчувають вигорання і тому вимушені взяти паузу в своїй роботі (усе по темі #burnout). Головне – зрозуміти причину свого поганого настрою та розпізнати проблему. А хороша команда допоможе з нею справитись!

 

Підготував Анатолій Мазарчук