Новини

Статус біженця: отримувати чи ні❓

10 березня 2022

Біженець – це статус, який треба довести (наприклад, саме твій будинок розбомбили), триває цей процес місяцями і не означає миттєве отримання паспорту. Окрім цього є обмеження по пересуванню. Також ти НЕ МОЖЕШ повернутися додому в Україну... Навіть через рік. Якщо ж ти порушиш це правило, то анулюється і сам статус. Плюс в майбутньому можна забути про відвідування країн ЄС. Хитрунів-брехунів ніхто не любить.

Але є інший варіант  – тимчасовий захист, за ним ти отримуєш такі права:

▫️ право на проживання;

▫️ доступ до ринку праці (можливість працювати, а також займатися підприємництвом, відвідувати курси підвищення кваліфікації чи здобуття нової професії);

▫️ доступ до ринку житла;

▫️ соціальна та медична допомога.

Діти, які прибули без батьків або інших родичів, отримують право на опікуна та доступ до шкільної освіти.

☑️ Щоб дізнатися про всі умови, необхідно звернутися до органів влади, які займаються питаннями тимчасового захисту. В різних країнах це можуть бути різні установи та ще більше - можуть бути різні умови і вони зараз постійно змінюються.

Статус тимчасового захисту українці, які рятуються від війни, отримують автоматично після перетину кордону. Після цього я би радив їхати у ту країну ЄС, де тобі простіше знайти місце проживання. Наприклад, де у тебе живуть родичі чи друзі. При цьому ти й надалі матимеш право подати заявку на притулок (біженство).

 

Status_bizhencya_v_polshchi

Чи варто на кордоні зараз говорити, що ти "біженець"? Я не рекомендую.  Тобі й так допоможуть. Зараз можна проїхати без візи, без тестів та карантинів, навіть без паспорта ☺️

Тільки не треба забувати, що це не готель оліклюзів та бути вдячним.

Є різні сценарії і я вірю в нашу перемогу найближчим часом. Але є такий варіант за яким в ООН очікують, що через війну Україну залишать до 5 млн українців.

Бережіть себе та своїх рідних! ♥️

Джерело: www.yescenter.com.ua⠀