Новини

Code Club UA: як навчити кодувати тисячі українських дітей

25 червня 2018

Координатори Code Club UA розповідають про безкоштовні уроки кодування для дітей, волонтерство та свою місію.

 

Code Club UA – це всеукраїнська мережа безкоштовних факультативних волонтерських клубів кодування для дітей 9-11 років. У рамках проекту волонтери навчають дітей кодувати в клубі програмування. Заняття проводяться після уроків або у вихiднi дні. Вони безкоштовні.

 

Code Club було створено у Великій Британії веб-дизайнером Клер Саткліф і програмістом Ліндою Сандійк у квітні 2012 року. Тепер Code Club існує вже у 32 країнах світу, від США і Бразилії до Австралії і Нової Зеландії. Сподіваємося, українські школярі та волонтери також оцінять переваги програм Code Club та стануть їх активними учасниками.

 

Засідання клубів відбуваються один раз на тиждень у школах, бібліотеках або будинках дитячої творчості і тривають одну годину.У Code Club діти вчаться програмувати, створюючи комп’ютерні ігри, анімацію і веб-сайти. Програма передбачає створення одного проекту за один урок.

 

 

Програма Code Club має 4 рівні, кожен з яких є складнішим за попередній і складається з набору проектів та завдань. Виконання цих завдань не лише передбачає набуття знань та практичних вмінь, але й стимулює дітей до використання власної уяви в процесі створення креативних проектів. На перших двох рівнях (Terms 1 & 2) ми вчимося основам програмування на базі мови Scratch. Третій рівень (Term 3) присвячено вивченню базових понять HTML and CSS. На четвертому рівні діти знайомляться з мовою Python.

 

Наш проект представлений в усіх великих містах, в 24 областях нашої країни. Найбільше представництво в Івано-Франківській області – близько 60 локацій.

 

В команді керівник проекту та 11 координаторів. 

 

З моменту відкриття першого клубу пройшло вже майже 5 років.За цей час було відкрито більше 900 гуртків. Наш курс за різними модулями програмування закінчили близько 8000 дітей. Проект офіційно підтримано Міністерством Освіти і Науки України. Ми є офіційними представниками в Україні великої родини Code Club World, підписавши угоду з головним офісом у Великій Британії.  Провели та організували перший літній табір для дітей в Одесі. Здійснили вже дві великі подорожі містами України, завітавши на випускні до наших учнів.

 

Найголовнішим нашим досягненням на сьогоднівважаємо всеукраїнську зустріч викладачів проекту, яка відбулась в столиці України восени минулого року, зібравши разом більше ста викладачів із різних куточків України. 

 

Цілі на наступний рік – збільшити кількість менеджерів нашої команди до 20 координаторів та відкрити 1000 гуртків по всій Україні.

 

Наш головний скарб – це звичайно викладачі. І на жаль, цього ресурсу нам дуже не вистачає. 

 

 

Ми співпрацюємо зі школами, бібліотеками, громадськими організаціями, IТ школами, ІТ компаніями, ВНЗ – можна сказати, що з усіма, хто хоче з нами співпрацювати. Генеральним партнером є Таскомбанк. По всій Україні з нами співпрацює Академія ШАГ. Інших партнерів можна знайти на нашому сайті у розділі Партнери. Наш проект офіційно підтримує Міністерство освіти і науки України, наші програми зараз отримують гриф МОН.

 

Щоб відкрити клубнеобхідно знайти волонтера та приміщення бажано з 8-15 комп’ютерами (або діти можуть приходити зі своїми ноутбуками). Розмістити оголошення про набір дітей до клубу.

 

Волонтерство у Code Clubозначає, що раз на тиждень в зручний для Вас час Ви будете проводити годинне заняття з кодування у місцевій школі, бібліотеці або будинку дитячої творчості, яке максимально наближено до місця Вашого проживання, роботи чи навчання. Як голова місцевого клубу Code Club, ви маєте право використовувати для роботи зі школярами надані нами проекти і навчальні програми.

 

Що потрібно знати волонтеру.  Зверніть увагу: щоб бути волонтером Code Club, ви повинні вміти програмувати. На першому рівні (term 1) ми пропонуємо дітям навчитися програмувати на Scratch, але далі рухаємося до більш складних мов — таких, як Python.

 

Волонтерство в Code Clubможе стати найкращою справою, яку ви зробите за найближчий рік. Також Ви набудете досвіду роботи в міжнародному проекті.

Ми не дозволяємо волонтерам і школам брати плату за навчання кодуванню у Code Club. Code Club є безкоштовним для всіх. Це обов’язкове правило.

 

Щоб долучитисятреба зареєструватись на нашому сайті https://codeclub.com.ua/volunteer_registration/