Новини

«Таблеточки», «ДонорUA», GoGlobal та інші про можливості для волонтерства у 2018-му році

26 березня 2018

Українські волонтери за останні кілька років направду зробили багато для країни. Сьогодні вони продовжують допомагати армії, рятувати дитячі життя, допомагати безхатченкам та пропагувати здоровий спосіб життя. Волонтерство – це не просто захоплення. Це місія. І стати частиною цією місії сьогодні може кожен.

Хтось допомагає грошима, перечислюючи кожного місяця відсоток від свого заробітку громадським організаціям чи фондам, яким довіряє. Хтось – витрачає свій вільний час, щоб розробити сайт для активістів чи взяти участь в благодійному забігу. Можливостей, на перший погляд, багато. Але більшість людей не можуть визначитись, як допомагати та із чого починати своє волонтерське життя.

“Volonter.org” поспілкувався із найбільшими волонтерськими спільнотами та фондами України, щоб дізнатись – як почати допомагати вже сьогодні.

Благодійний фонд «Таблеточки»

Фонд «Таблеточки» допомагає у лікуванні онкохворих дітей. Працюють із волонтерами в лікарнях, волонтерами, які працюють поза лікарнями, та волонтерами-фандрайзерами.

«Діти не можуть увесь час лікуватися. Вони лежать у відділеннях місяцями, обмежені лікарняним режимом та крапельницями. Але їм необхідно розвиватись, відволікатись та займатись чимось цікавим. Волонтери приходять в лікарню, щоб проводити творчі заняття, вчити іноземним мовам. Влаштовують для дітей вистави та конкурси, співають пісні та читають книжки”, - розповідає Світлана Пугач, виконавчий директор благодійного фонду «Таблеточки».  

Також вона додає, що волонтерство поза лікарнею не передбачає безпосереднього контакту з дітьми.

«Це професійна допомога різних спеціалістів у неробочий час та під час проведення акцій. Завдяки цим волонтерам ми можемо економити фінансові ресурси та розширювати об’єм наданої допомоги», – зазначає Світлана Пугач.

Команда.  Команда фонду складається зі штатних працівників та досвідчених волонтерів-кураторів. У штатній команді за роботу з волонтерами відповідають координатор волонтерів, які працюють в лікарнях, та координатор волонтерів фонду. Вони першими контактують з новачками та підтримують зв’язок з усіма системними волонтерами «Таблеточок».

Інші члени команди фонду контактують з конкретними групами волонтерів. Наприклад, спеціалісти відділу комунікації працюють з волонтерами-фотографами, відеооператорами та копірайтерами. SMM-спеціаліст на зв’язку із волонтерами-перекладачами. Арт-директор працює з графічними дизайнерами та ілюстраторами. Волонтери-куратори – це досвідчені та ініціативні волонтери, готові взяти на себе відповідальність за організацію надання допомоги своєю групою.  

Як допомагати? В команді раді школярам, студентам, активним мамам у декреті та співробітникам компаній з різним графіком зайнятості. Більшість учасників проекту – молодь віком  від 20 до 30 років, які можуть приділяти 3-4 години щотижня волонтерству відвідуючи дітей у лікарні або допомагати віддалено.

У роботу фонду постійно залучені більше 50 волонтерів.

Щоб долучитися до волонтерської команди фонду, потрібно заповнити одну з анкет на сайті tabletochki.org/ua/volonterstvo. У розділі Волонтерство їх дві: для лікарняних волонтерів та волонтерів фонду. Після заповнення з вами зв’яжеться координатор і розповість про особливості волонтерства в рамках обраного напрямку, запросить у закриту групу у Facebook.

У цій групі волонтер може відслідковувати актуальні запити про допомогу та долучатися до проектів. Для лікарняних волонтерів є додатковий етап - проходження співбесіди з координаторм фонду.

«На цій зустрічі ми ближче знайомимо кандидатів з особливостями роботи з онкохворими дітьми, обговорюємо практичні ситуації. Після успішної співбесіди кандидат відвідує кілька занять разом з досвідченим волонтером і тільки тоді може проводить власні активності з дітьми», - зауважує Світлана Пугач.

Якщо ви хочете допомагати, але маєте іще питання, пишіть на адресу - volunteer@tabletocki.org.


 

GoGlobal

GoGlobal – ініціатива громадської організації Global Office, спрямована на популяризацію вивчення іноземних мов та волонтерського руху в Україні, сприяння міжкультурному діалогу та громадській дипломатії.

Найбільший проект GoCamp – пришкільні мовні табори з поглибленим вивченням іноземних мов та з залученням іноземних мовних волонтерів з усього світу! GoCamp створений для того, щоб допомогти новому українському поколінню дітей володіти іноземними мовами, навичками 21-го століття, бути відкритими та толерантними до світу та інших культур, а українським вчителям англійської мови – використовувати новітні методики викладання та організації навчального процесу в інтерактивній та креативній формі.

Протягом 2016-2017 років у проекті взяли участь 500 волонтерів з 53 країн світу, 727 шкіл та 69600 дітей по всій країні. Цього літа 850 шкіл в усіх областях країни, маленьких містечках та селах, проведуть табори GoCamp з іноземними волонтерами. «Наша ціль – до 2020 року залучити до проекту всіх школярів віком від 10-15 років, а це 1,5 мільйони дітей, дати їм можливість міжкультурного спілкування та змінити підходи у викладанні іноземної мови в Україні», - говорить Ірина Горлач, керівник відділу по роботі з іноземними волонтерами.

Про команду. Команда Global Office налічує 20 людей, відповідальних за набір волонтерів, роботу зі школами та вчителями, піар та комунікації, фандрайзинг та операційний менеджмент.

 

Як долучитись та допомогти?

Вимоги до волонтерів дуже прості: знання англійської мови, як мінімум, на рівні intermediate, бажання спілкуватись із іноземцями та відкривати їм Україну, вміння працювати із дітьми та мати інтерес до освітніх змін в Україні.

Волонтери в GoGlobal можуть допомогати школам організовувати літні табори, бути вожатим чи асистентом вожатого у цьому таборі, або інакше проводити час із дітьми: організація ігор, тощо. А ще також можна бути гайдом для волонтера у своєму місті.

«Ми закликаємо всіх українців, які мають друзів іноземців закордоном розказати їм про цю можливість і приїхати волонетром в Україну. Тому запрошуємо на стажування до нашої організації. Писати можна на iryna.g@goglobal.com.ua та join@goglobal.com.ua», - відмітила Ірина Горлач.


 

«ДонорUA»

Проект існує вже три роки. Початок було покладено співпрацею громадської організації “Асоціація молодих донорів України” та ІТ бізнесу, компанією DevRain Solutions на чолі з Олександром Краковецьким.

«Ми зустрілись з Олександром на одному з хакатонів, які я відвідувала у пошуках команди та технічного керівника проекту. Вже тоді я знала, що ІТ допоможе Україні вивести службу крові на інший рівень. Та до самої служби крові і її модернізації далеко – тож ми вирішили не гаяти часу і почати «їсти слона шматочками» – так народився проект ДонорUA – автоматизована система рекрутингу донорів крові та її компонентів», - розповідає Ірина Славінська, засновниця проету ДонорUA.

Як працює ініціатива і як допомогти?

Зареєструватись в єдиній системі і отримати індивідуальній підхід (тобто система для всіх уніфікована, проста і зрозуміла, а зайшовши до свого кабінету донора людина отримує персонально підібрану саме для неї інформацію, де враховуються і територіальні, і донорські особливості) швидке рішення для пошуку донора - 20 хв і донори є. Реципієнти можуть заповнити анкету для подачі заявки на пошук донорів і це єдине, що потрібно зробити людині, щоб знайти донорів. Через кабінет Центру крові можна показувати запаси крові і таким чином уникати черг та планувати свою діяльність.

«Також проводимо моніторинг запитів в соціальних мережах за допомогою YouScan (система моніторінгу соціальних медіа). Думаю, всі бачили пости в у Facebook про те, що комусь потрібна кров, і коментарі під цими постами від донорів, які готові допомогти. Такі пости і коментарі ми автоматично відслідковуємо та надсилаємо потенційним донорам як пропозицію допомоги», - зауважує Ірина Славінська.  

В організації також додають, що вирішення проблеми із достатньою кількістю донорів залежить від правильно організованого процесу збору інформації та комунікації.

«Наша місія проста – автоматизація процесів, які збільшують кількість врятованих життів», - додала Ірина.


 

«Runday»

Runday – це щотижневі забіги на 5 км з фіксацією часу задля популяризації здорового способу життя. Участь безкоштовна та відкрита для всіх, а результати публікуються онлайн, тому можна відстежувати свій прогрес або змагатись з друзями.

На створення «Runday» організаторів надихнула британська ініціатива «Parkrun», коли восени 2004 року, 13 бігунів зібрались разом в Буші парку, Теддінгтон, Великобританія. З того часу “Parkrun” переріс у міжнародну родину близько двох мільйонів зареєстрованих  учасників і волонтерів. Суть проекту у проведенні щотижневих 5-кілометрових забігів із фіксацією часу та публікацією на сайті. На сьогодні регулярні пробіги відбуваються у 1127 парках по всьому світу.

«На жаль, Parkrun більше не залучають нових країн до проведення своїх заходів, тому нам довелося створити свій. Головна ідея – 5 км, щотижня, безкоштовно, без жодних обмежень щодо віку або спортивної форми бігуна. Ти можеш нестися швидше вітру, бігти в легкому темпі, або просто пройти дистанцію. Ми раді бачити професійних спортсменів, але нашою найбільшою гордістю є люди, чиї перші кроки в спорті відбуваються на наших заходах», - говорить Альона Лащенко, менеджер проекту

Місія проекту полягає в тому, щоб 1 мільйон українців регулярно бігали або ходили 5 км. Автори ініціативи переконані, що саме 5 кілометрів – це найдоступніша дистанція для широкого кола учасників, яка одночасно є достойною метою для тих, хто тільки почав бігати та дає можливість більш досвідченим бігунам стежити за своїм розвитком.

Організатори проводять безкоштовні спортивні заходи для всіх, незалежно від локації, спортивної форми, чи цілі бігу.

«Наша ціль – зробити здоровіше і щасливіше населення. Чисті, безпечні та доступні парки і зони для бігу. Та знайти соціально зацікавлених громадян, які прагнуть до вдосконалення своїх громад», - відмічає Олександр Ружицький.

Як допомогти і долучитись до ініціативи?

Як зазначають організатори, на кожен забіг завжди потрібен тайм кіпер (людина, яка засікає час). Також треба людина, яка роздає токіни; волонтер, який сканує QR-коди та той, хто може провести розминку. Але, наприклад, можна бути волонтером в декількох напрямках одночасно.

Серед волонтерських ролей завжди вільна роль керівника локального Runday – це керівник команди організаторів забігу, який керує забігом у конкретний день. Також завжди треба координатор волонтерів, потрібні волонтери попередньої підготовки забігу, які допомагають до його старту, маршали, які підбадьорюють і спрямовують бігунів, фотографи для зйомки забігу, відповідальний за обробку результатів.

На офіційному сайті проекту ви, наприклад, можете ознайомитесь більш детально із позиціями та заповнити потрібну вам анкету. Для того щоб стати волонтером перейдіть за посиланням https://runday.org/ua/volunteering/ та оберіть зручну для Вас локацію та дату забігу. 


 

«Тут і зараз»

Проект «Тут і Зараз» стартував у серпні 2016-го року. Дві команди по 20 людей відвідали 6 селищ на Заході України (Верб’ятин, Малі Заліщики, Бариш, Підмихайля, Тужилів,Старий Угринів) та 5 селищ на Сході України (Спаське, Мар’ївка, Ковпаківка,  Краснокутськ, Рубіжне). У кожному селищі команда втілила екологічно-соціальний проект.

«Ми побудували дитячі майданчики, відреставрували пам’ятки культури, прибрали сміття в лісі та біля річок. Наступного року ми зменшили кількість селищ, які ми відвідали. Це допомогло нам підвищити якість та масштаби роботи в кожному населеному пункті», - говорить Дмитро Устич, голова ГО «Тут і Зараз».  

Проект «Тут і Зараз» сезонний. Його суть та місія – це культурний обмін між українцями зі Сходу та Заходу, поширення ідеї активного громадянства. Він розрахований на молодь, яка зацікавлена у волонтерстві і на молодь, яка навіть не підозрює, що до їхнього селища приїде команда з 30 чоловік і власним прикладом покаже, як об'єднуватись заради корисної цілі.

Команда. Команда – це засновники ГО "Тут та Зараз" та організаторів туру, яких обирають з числа волонтерів, які раніше брали участь у проектах організації.

«Кожного року це різна команда для того, щоб дати поштовх до створення нових волонтерських ініціатив», - наголошує Дмитро.

Яка долучитись до ініціативи?

На початку літа оголошується набір волонтерів на офіційній сторінці facebook.com/tutizaraz/. Усім, хто зацікавиться проектом, потрібно буде протягом тижня подорожувати, покращувати міста та села країни та спонукати молодь до змін.

«Допомога нам потрібна. Особливо зараз – ми відкрили анкету, у якій жителі селищ можуть  запросити нашу команду до себе. Тому запрошую всіх, хто хоче змінити своє місто чи селище, заповнити анкету - https://goo.gl/CmJu6x», - зазначає Дмитро Устич.


Ми розповіли про 5 найвідоміших українських ініціатив, яким потрібні волонтери для добрий справ. Але ви завжди можете знайти більше можливостей для волонтерства у своєму місті, скориставшись нашою платформою Volonter.org.

Знаходь друзів та розбудовуй волонтерське ком’юніті  у своєму місті - http://volonter.org/volunteers-ukraine

А також допомагай розвивати визначні громадські ініціативи - http://volonter.org/dopomoga-volonterski-proekty

Волонтерська платформа об’єднує активних громадян зі всієї України. Наприклад, Київську область представляють 150 волонтерів та організацій, а Львівську – 181. В цілому volonter.org об’єднав близько 600 волонтерів та організацій зі всієї України, які зареєстрували 77 проектів за останній рік.

Підготував Анатолій Мазарчук